Reizen met medicatie

Deze cartoon geeft een letterlijke uitbeelding van "medicatie op reis", met figuurtjes als pillen en een medicijnflesje.

 

Ook op reis hebben we onze medicatie nodig. Maar hoe vermijd je problemen aan de grens? Hoe zit dat met vloeistoffen en injectiespuiten? En hoe kom je aan het juiste voorschrift op vakantie? Deze nuttige tips sprokkelden we voor jou.

  • Voorzie ruim voldoende medisch materiaal, zodat het niet extra vervelend wordt als je langer dan voorzien onderweg bent.
  • Gebruik bij voorkeur de oorspronkelijke verpakking, met de originele bijsluiter. Op de bijsluiter staat de medische stofnaam van je medicatie, want de merknaam kan van land tot land verschillen.
  • Koude en hitte kunnen allebei slecht zijn voor je medicatie. Stop temperatuurgevoelige stoffen in een thermosfles of koeltasje tot je een geschikte bewaarplaats bereikt hebt. In warme landen is de houdbaarheid van je medicatie mogelijk korter dan thuis.
  • Ga je met het vliegtuig op reis, neem je noodzakelijke medicatie dan mee in je handbagage. Zo ben je safe bij grote vertragingen of als je koffer onverhoopt zoek raakt. Sommige medicijnen, zoals insuline en bepaalde reumamedicatie, verdragen bovendien de koude in het bagageruim niet.
  • De hoeveelheid vloeistoffen en gels in handbagage is in principe strikt beperkt. Ze zijn toegelaten in verpakkingen van maximum 100 ml en moeten samen verpakt zitten in een doorzichtige hersluitbare plastic zak van maximum 1 liter. Met een geneesmiddelenpaspoort (*) ingevuld door een arts of apotheker kun je een uitzondering op deze regel krijgen.
  • Ook als je injectienaalden meeneemt, heb je een doktersattest nodig.
  • Voor zware pijnstillers, slaap- en rustgevende middelen, maar ook sommige ADHD- of epilepsiemedicatie, is een speciale vergunning nodig, naargelang je reisbestemming in het Schengengebied ligt of daarbuiten. De Schengenlanden zijn: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland. Bij reizen naar die landen moet je tenminste 10 werkdagen vooraf een formulier laten invullen en opsturen naar het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). In Nederland is het CAK hiervoor bevoegd. Reis je naar een land buiten de Schengenzone (vergeet het Verenigd Koninkrijk en Ierland niet!), zoek dan de richtlijnen voor je reisbestemming en eventuele doorreislanden op de website incb.org of neem contact op met de ambassade van het betrokken land.
  • Pak alles in op een manier dat je er snel bij kunt in geval van controle. Hou ook alle attesten bij de hand.
  • Back-up: speel zeker en mail foto's van de doosjes, bijsluiters,voorschriften en attesten naar jezelf. Bewaar de foto's ook op je smartphone, zodat je niet afhankelijk van wifi bent.

(*) We geven hier de Belgische documenten en links. Voor onze Nederlandse lezers vonden we nuttige info bij Gezondheidsnet.nl.

Verschillende van deze tips verschenen eerst op WanderingWounded. Auteur KB gaf vriendelijk toestemming om ze op Toegankelijk op reis over te nemen.

Heb jij nog goede raad voor wie medicatie meeneemt op reis, laat het weten.