Met de rolstoel naar Expo Milaan 2015 (Italië)

Het paviljoen van Mexico is geïnspireerd door een maïskolf. Er zijn trappen, maar ook hellende vlakken naar binnen.

 

Reisverslag Milaan 18 tot 21 augustus 2015

1. Persoonlijke gegevens

- Reisverslag van       Hilde en Piet Duyck-Deruyck

                                   Burg. Decoenestraat 10

                                   8520 Kuurne

                                   pietduyck@pandora.be

- Aangezien Piet huisman is mag men op elk moment van de dag proberen contact op te nemen om meer te vernemen over deze reis en reisbestemming.

- Daar Piet rolstoelgebruiker is gaat in ons reisverslag speciale aandacht naar rolstoeltoegankelijkheid. 

- Als we spreken van cat. 1, 2, 3 of 4 dan verwijzen we naar het Britse logo-systeem betreffende rolstoeltoegankelijkheid:                     

Cat. 1. Toegankelijk voor individuele rolstoelgebruiker.

Cat. 2. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker met begeleider.

Cat. 3. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker die enkele stappen

kan zetten en maximaal drie treden kan nemen.

Cat. 4. Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

- Wat ons het best past en ons dus interesseert is dus de categorie 2 én onze rolstoeltoegankelijkheidsbeoordelingen zullen vooral met die categorie te maken hebben.

Piet gebruikte op die reis een gewone rolstoel van 67 cm breed en een zithoogte van 50 cm.

- Dit reisverslag kan door Piet gemaakt worden omdat Hilde tijdens onze reis elke avond ons reisdagboek minutieus invult. Later leest ze dit reisverslag, gebaseerd op ons reisdagboek en enkele notities betreffende rolstoeltoegankelijkheid, en zet ze overal de puntjes op de i, figuurlijk dan, en vult hier en daar nog heel wat aan.

2. Voorbereiding + Reis-info

  • Op 18/8/1995 huwden we en exact 20 jaar later (18/8/2015) vierden we dat samen met Hildes ouders met 'n trip naar Milaan met als doel de wereldtentoonstelling te bezoeken en ook nog enkele hoogtepunten van Milaan.
  • De voorbereiding gebeurde door Jetair/TUI Kortrijk die alles regelde qua accommodatie en vluchten. Enkele dagen voor vertrek lieten ze ons weten dat Alitalia nog een medisch attest nodig had van ons , opgesteld in het Engels,  met als inhoud dat ik geen treden kon doen en niet kon stappen. Ze hebben ons dat evenwel niet gevraagd bij het inchecken.
  •  De vlucht van Zaventem naar Milaan Linate was via Alitalia en duurde ongeveer anderhalf uur. De assistentie in Zaventem was prima, zoals altijd. In het terugkeren van Milaan naar Brussel moesten we in een aparte lounge plaats nemen. We werden daar opgehaald tegen boarding time en werden dan via een camionette en een apart liftsysteem naar het vliegtuig gebracht. Nadeel daarvan is dat je maar 1 begeleider mag meenemen en dus van de rest van je eventuele reisgezelschap gescheiden wordt tijdens het wachten.
  • In de luchthaven een officiële taxi genomen. Dat was een minibus en dus vrij hoog voor mij en ik moest er met verenigde krachten worden ingehesen. De rit is ongeveer een half uur, afhankelijk van het verkeer. De prijs was 70 euro voor 4 personen, de bagage en de rolstoel. Taxi's mogen een meerprijs rekenen voor bagage. In het terugkeren regelde het hotel een soort gezinswagen waar ook alles en iedereen in kon, die man deed zijn job voor 37 euro.
  • We hanteerden als reisgids Milaan van Globus en ook Milaan van ANWB
  • Er staat ook veel info op de site www.aboutmilan.com, ook in het Nederlands beschikbaar.
  • We reden zelf  naar de luchthaven in Zaventem. Op parking 3 ttz P3 – holiday kost dat voor 4 dagen 59 euro.

3. Logies en rolstoeltoegankelijkheid

  • We logeerden in Hotel Poliziano, is gelegen  in Via Poliziano, 11 in 20154 Milano, te voet 'n 20 minuten van Parco Sempione.  Vrij dicht is er een metrolijn M5 (halte Domodossala).                         
  • Bij de ingang is er 1 trede. De rest van het hotel is zonder drempels,
  • Kamer 132 heeft 2 maal 'n eenpersoonsbed (lijken dus op 'n dubbelbed) naast elkaar. De rolstoelgebruiker kan rechts en links van dit dubbelbed en ook net ervoor maar er is niet veel overschot en er is niet voldoende plaats om te draaien: dus enkel vooruit of achteruit. De bedden, en eveneens de hoofdkussens, bleken wat te hard te zijn maaaar wie het comfort van thuis wenst moet thuis blijven :-) he en het zijn anti-allergische bedden. In de kamers is er TV, gratis wifi, minibar, airco, enz.... .
  • In de badkamer is er 'n onderrijdbare lavabo, 'n verhoogd toilet doch er zijn geen handgrepen en dat is 'n probleem voor ons. We  hebben dat  gemeld bij de evaluatie.                                             

De douche heeft 'n wegneembare doucherand (dat hadden we nog nooit gezien). Het krukje in de douche  was te laag ttz lager dan 'n gewone stoel.

Qua comfort: 6,5 op 10.

  • Er is 'n toeristenbelasting: 5 euro pp per nacht.
  • In dit hotel is  'n lekker ontbijtbuffet, alles zoals het hoort :-).   
  • Er is een beperkte kaart om te eten 's avonds, niet erg aantrekkelijk. Daar dus niet gegeten. De prijzen waren wel schappelijk.
  • Het personeel spreekt Engels en aan de balie ook Frans.

4. Bezienswaardigheden en rolstoeltoegankelijkheid

  • In het Parco Sempione staat de Vredesboog, geïnitialiseerd door Napoleon. Het is er mooi en lommerrijk kuieren: veel groen, bloemperken, vijvers, bankjes, … De Torro Branca, 108m hoge uitkijktoren, was gesloten. Die heeft een lift maar we zagen wel treden aan de ingang, onduidelijk of er een alternatieve ingang is. Het park is zonder drempels en waar er al eens een opstapje is, zijn er ook hellende vlakken.
  • Het park eindigt aan de andere kant bij Castello Sforzesco. Een vrij groot kasteel met verschillende binnenpleinen en overal gaten in de muren. Oorzaak van die gaten? Geen idee. In die Castello zijn verschillende musea gehuisvest maar wij bezochten er geen.

Je kan er op de site wandelen en dat is gratis en rolstoeltoegankelijk. Voor het kasteel is er 'n grote fontein en dan komt men via de hoofdstraat uit in het oude centrum. In de winkelstraat zijn verschillende straatartiesten (muzikanten, levende standbeelden,....) aan het werk.

  • De Galleria Vittorio maakt indruk met zijn prachtige marmeren vloeren ! Er zijn geen drempels en dus volledig rolstoeltoegankelijk. Een kleine doch exclusieve winkelgalerij op het domplein, volledig toegankelijk .

Alle grote merken zijn aanwezig: Prada, Armani, Louis Vuitton, … waar Piet nog nooit :-) van gehoord heeft.  

  • Vlot met de metro (lijn M1) naar de “Expo Milano 2015”. Er is een volledig nieuw station gebouwd voor openbaar vervoer. De expo is volledig toegankelijk met de rolstoel!

Er is 'n infopunt voor gehandicapten aan de ingang Cascina Triulza. Je kan er rolstoelen of scooters huren.

Best tickets op voorhand boeken om wachtrij te voorkomen. Wij kregen in ons hotel gratis een ticket per persoon. Eenmaal je tickets hebt (via het hotel, online of terplaatse gekocht) moet iedereen door de metaaldetector en er is 'n speciale lijn voor rolstoelgebruikers en die is goed aangeduid.

De expo is vrij compact: alle paviljoenen (148 landen stellen zich voor) links en rechts van 'n centrale as. Er is 'n overspanning met grote zeilen zodat je noch in de regen noch in de felle zon loopt. Er zijn nergens drempels en veel toegankelijke toiletten die goed aangeduid zijn.

Indien 'n paviljoen niet gelijkvloers is dan is er vaak 'n lift. Bij paviljoenen met lange wachttijden wordt voorrang gegeven aan rolstoelers . Joepie positieve discriminatie.

Er zijn veel mogelijkheden om iets te eten en/of te drinken.

De expo is open  van 10h tot 23h en is te bereiken via de metro, de trein, de bus of taxi. Voor het gebruik van de metro moet je 'n speciaal (duurder) ticket “Expo Milano” kopen.

Er zijn veel soorten prijzen voor tickets voor de Expo (dagticket, meerdagenticket, avondticket, seniorenticket, ….).  Het duurste dagticket is 32 euro.

Bepaalde paviljoenen zoals dat van het gastland Italië hadden uren wachttijd maar daar deden we niet aan mee … en als je niet weet wat je mist dan kan je dus niet ongelukkig zijn. Het was ons vooral te doen om de sfeer: vele mooie  constructies: de honingraat van Engeland, de ananassen van Maleisië, de golven van het zand in de Verenigde Arabische Emiraten, verticale landbouw, mooie Turkse tegels, enz.

Alle info is te vinden op de officiële site www.expo2015.org . De expo loopt nog tot 31 oktober 2015.

  • 's Anderendaags via de metro naar het oude centrum en de op één na grootste kerk van Europa (na Rome) : de Dom van Milaan. Daar  geldt positieve discriminatie: niet wachten voor de tickets, niet wachten voor de ingang van de kerk maar overal “priority”. Gehandicapten mogen immers hun ticket halen aan de kassa voor de groepen en mogen gratis binnen, net als hun begeleider. Dat is een besparing van 30 euro ! Voor het binnengaan van de Dom krijg je terug voorrang, het leger controleert immers vrij vluchtig handtassen en rugzakken.  Valse veiligheid … . De Duomo Santa Maria Nascente maakt indruk met zijn afmetingen en sculpturen (meer dan 3000 beelden en bijna 100 waterspuwers): dit imponeert wel maar is niet overdadig. Daar zijn ook nog 'n crypte en de onderkerk Santa Tecla (beiden met een trap te bereiken) met 'n doopvont en mooie vloeren en nissen maar het hoogtepunt  van het bezoek aan de Dom is een wandeling op de  dakterrassen. Men kan met 'n lift (of via 'n trap met 500 treden, dat is goedkoper) naar boven maar die lift mag alleen in het weekend worden gebruikt door rolstoelgebruikers maar uitleg over het waarom konden we nergens krijgen ?? Uiteindelijk zijn er boven nog 'n zestigtal treden op en neer om diverse niveaus van het dak te bereiken en de chancards  worden beloond met 'n prachtig uitzicht op de stad en de bergen en men heeft 'n mooi zicht op de vele ornamenten en beelden. Je moet een verplicht parcours volgen.
  • Een beperkt alternatief voor de wandeling op het dak is een bezoek aan het chiqueste warenhuis van Milaan, La Rinascente. Dat heeft 'n terras op de zevende verdieping  en kan men daar ook iets, met zicht op het dak van de Dom, degusteren. Het is echter niet te vergelijken met de wandeling op het dak.
  • Met de metro naar San Ambroglio, de mooiste Romaanse kerk van Lombardije. Ze is al duizend jaar oud en verdient 'n bezoekje: 'n met goud belegd altaar en 'n even oud houten baldakijn, verschillende relikwiëen van heiligen en fresco's eveneens de moeite waard. Er zijn treden maar links aan het voorplein is een hellend vlak voorzien om op het binnenplein van de kerk te komen en er is ook in de kerk een hellend vlak om 2 treden te overwinnen. Toegang gratis.
  • De dag van ons vertrek stond het “Cimetero Monumentale” nog op het programma: 'n kerkhof voor de rijken van eind 19° eeuw: er werd toen geprobeerd mekaar de loef af te steken met beelden, sculpturen, zelfs hele kapellen. Niet alleen veel oude graven maar ook moderne recente design o.a. van de familie Ferrari en ook van de familie Campari dat een mega-bronssculptuur van het laatste avondmaal heeft met als Christusfiguur de pater familias Davide Campari. Hoe christelijk is deze ijdelheid ?

Vanaf oktober 2015 is er een rolstoeltoegankelijke metrohalte voorzien voor dat kerkhof maar die was tijdens ons bezoek nog in aanbouw. Wij konden te voet vanaf ons hotel, een wandeling van 20 minuten.

De toegang is gratis, er liggen plannetjes in verschillende talen met de “must see” graven oa in het Engels en het Frans. De paadjes zijn in lichte kiezel maar het is doenbaar. Er zijn geen treden. Aan de linkerkant is er een gedeelte dat hoger ligt  maar je  kan wel alles zien vanaf het gewone pad. In het hoofdgebouw zijn enkele gallerijen, niet geschikt voor de rolstoel maar dat is meer van hetzelfde : sculpturen en beelden. Er is een aangepast toilet, aangeduid op het plan. Open van 9.30 tot 16.30.

5. Wetenswaardigheden

  • De voetpaden in het centrum zelf zijn rolstoelvriendelijk want ze hebben overal verlaagde dorpels, bvb bij rode lichten waar men moet oversteken. Het centrum en de winkelstraten zijn vlot berijdbaar en men ziet veel rolstoelgebruikers in het straatbeeld.
  • Er zijn niet veel openbare toiletten
  • De toeristische dienst ATP ligt naast de Dom, Via Marconi 1 en is gesloten tussen 13u en 14u. Open tot 19u.
  • Het openbaar vervoer in de stad is beperkt toegankelijk.

De metro: lijn 3 (geel) en 5 (lila)  zijn volledig rolstoeltoegankelijk. Op lijnen 1 (rood) en 2 (groen) zijn er niet altijd liften maar op het plan van de metro staat, met 'n icoontje aangeduid of ’n halte goed toegankelijk is en dan zijn er geen drempels om in de metro te rijden. Het personeel is zeer behulpzaam: ze helpen vlot bij automaten om tickets te verkrijgen. Aanduidingen van de liften zijn overal goed.

'n Goed voorbeeld: M2 halte San Ambrogio: 2 plateauliften bediend door personeel en die zien je op de camera's en, indien nodig, komen ze ter hulp. Er wordt door het personeel gevraagd naar je eindbestemming of overstapplaats om te checken of alles lukt en de metro is dus 'n zeer vlot vervoermiddel en er zijn speciale plaatsen (met gordel en hulpknop) voorzien voor rolstoelgebruikers.

Treinen hebben we niet gebruikt. Men moet 24 uur op voorhand assistentie vragen: telefoneren naar (+39) 0267070958,

Bussen hebben we niet gebruikt maar lijken goed toegankelijk. We hebben gelezen dat de Atm-bussen lowfloor zijn. Dat leken ze ook.

Veel oude trams lijken niet geschikt voor rolstoelers. Drie hoge treden en een paal in het midden van het deurgat. Enkele moderne trams leken ons geschikt te zijn.  

  • Het eten is iets goedkoper dan in België. Voorgerechten rond de 10 euro, hoofdgerechten rond de 15 euro.

Wij hebben alleen in het Jazzcafé in de Corso Sempione een aangepast WC gevonden. Elders is het vaak beneden of boven.

  • Een flesje water 0,5 l kost doorgaans €1,5. Overal vind je overheerlijke gelati (ijsjes),
  • Er is op vrij veel plekken gratis Wifi. Je kan overal betalen met betaalkaarten of VISA.

Als je langer  blijft zijn volgens verschillende boeken of sites de hoogtepunten :

  • de Navigliwijk, waar je zeker  aan het water moet wandelen
  • de scala van Milaan die binnen heel mooi zou zijn, van buiten is het niet speciaal
  • Cenacolo Vinciano waar je het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci kan zien, je moet op voorhand reserveren, je kan met max 25 personen binnen en het werk zou niet meer in goede staat zijn
  • enkele musea zoals de Galeria Nazionale,  Musea Poldi Pezolli, Pinacotera de Brera,....
  • de modeboulevards van de grote merken
  • Er bestaan ook hop on-hop off bussen voor de toeristen die snel een overzicht willen van de stad.
De Dom van Milaan is een indrukwekkende kerk, rijk versierd met torens en sculpturen.

 

Piet met zijn schoonouders in de Galleria Vittorio, een galerij met kleurige, geometrische mozaïekvloeren.

 

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
5
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)