De vallei van de Somme (Frankrijk)

Geschreven door Ans - Zo, dus u zit (net als ik) in een rolstoel en wil er eens tussenuit? Dan heb ik precies wat u zoekt! Wat denkt u van een weekje genieten in de vallei van de Somme?! Mmm ziet u zich niet al zitten in het zonnetje aan het strand van Fort-Mahon-plage of vogels bestuderend in parc Marquenterre? Ik zeg niet dat u in uw rolstoel alles kan doen wat de doordeweekse stapper kan, maar geloof me: er zijn mogelijkheden zat!

Om te beginnen hebt u natuurlijk een slaapplaats nodig. Wel, ik kan je de gîte ‘No t’Chote Maison’ in Morlay aanraden. Er is een elektrisch bed, stalen verpleegster, aangepaste zetel en badkamer,…kortom een paradijsje voor de rolstoelpatiënt. En dan heb ik het nog niet gehad over de uitbaatster! Beatrice (Bea voor de vrienden) kent ieder plekje in de omgeving dat de moeite is om eens te bezichtigen en weet bij elk van hen wel een  interessant nieuwtje.
 
Madame et monsieur Deletoille
29 rue de la Veuve Boulogne
80860 Ponthoile
tel: +33 3 22 27 04 62

Zo een plekje om te slapen is al geregeld. Wat we nu nog nodig hebben zijn activiteiten! Hier een lijstje van wat ik zelf bezocht heb. Je kunt zo diegene die bij je interesses passen, eruit pikken. Ga je gang!

1. Nausicaa. Dit park dat volledig is toegewijd aan het zeeleven, moet je echt eens gezien hebben. Naast een proefbuis vol kwallen en een aquarium waarvan je de daarin rondzwemmende roggen mag aaien, vind je er nog vele waterwezens die de ietswat lange rit naar Boulogne-sur-mer absoluut de moeite waard maken. Leerzaam, ontspannend en 100% rolstoeltoegankelijk. Wat moet je nog meer hebben?! . http://www.nausicaa.fr/

2. Zak eens af naar La pointe du Hourdel in Cayeux-sur-mer. Hier kan je bij laag water en met een verrekijker een kolonie zeehonden zien die een dutje doen op de zandbanken. Om ze te zien moet je wel een helling op met als ondergrond grote, losse keien. Voor mij geen probleem met mijn broer als getrainde rolstoeltrekker maar voor iemand in een elektrische rolstoel misschien minder voor de hand liggend. Ach, er zijn nog stranden waar je ‘les phoques’ kan bezichtigen. Hier alvast een lijstje! http://www.ot-abbeville.fr/phoques.htm

3. Saint-Vallery-sur-Somme is ook zeker een bezoekje waard. Trakteer jezelf op een gateau battu: een typische lekkernij van de streek,  wandel eens door de bovenstad met zijn historische plekjes zoals de zeemanskapel en zak eens af naar de benedenstad met zijn jachthaventje.

4. Iedere donderdag en elke laatste woensdag van de maand is het markt in Abeville. Hier vindt u werkelijk alles. Van goedkope zonnebrillen tot  tweedehandse kerstmannenpakken. En nu u hier toch bent, waarom dan niet ineens een bezoekje aan de kathedraal?! Of gaat u liever naar het postkantoor om al uw kaartjes te versturen? U ziet maar, keuze zat!

5. Bent u eerder een natuurmens?  Dan raad ik u aan een bezoekje te brengen aan het park Marquenterre in Saint-Quentin-en-Tourmont. Door een vogelrijk gebied zijn drie wandelroutes uitgestippeld. Steeds de route naar de volgende observatiehut volgend, ziet u tussen het groen verschillende vogelsoorten: van tafeleenden tot zwanen, van aalscholvers tot lepelaars. Helaas zijn (voorlopig) de kijkgaten in de hutten te hoog voor normale rolstoelen. Maar dit is gemeld hoor. U zit in een elektrische rolstoel? Dan vrees ik dat de observatiehutten moeilijk zijn om binnen te komen.  Ach, het park is zonder deze uitkijkposten even knap en interessant. Een uitstapje waard.

6. Als u het ziet zitten om een dik uur in de auto te zitten, raad ik u aan om eens af te zakken naar Amiens. Zelfs als u dit niet ziet zitten, raad ik u dit aan maar dan met een tussenstop in Saint-Riquier. Hier kan u al een kathedraaltje bezichtigen alvorens u zijn grote broer in Amiens bezoekt.( deze is rolstoeltoegankelijk als je langs de zijkant binnengaat met wat sterke helpers.) Koop anders ineens een gebakje in het plaatselijke bakkerijtje en picknick op een bankje bij de kathedraal. Ontspannend en gezellig. Ik kan erover meespreken. Wat heeft een mens nog meer nodig?!

7. Het huis van Jules Verne. Hier in Amiens vind je naast de kathedraal en een drukke winkelstraat, ook het huis van Jules Verne: de schrijver van 20.000 mijlen onder zee, reis rond de wereld in 80 dagen en andere meesterwerken. Leuk om eens te zien en o zo rolstoeltoegankelijk. Een liftje brengt je samen met een begeleider van ginder naar iedere verdieping in het huis. Zelfs de zolder!

8. Wat ook altijd gezellig is, is de vrijdagse markt in Crotoy. Ideaal om wat eten en souvenirs in te slaan.

9. Om af te sluiten nog een rolstoeltoegankelijk strand met heerlijke ijsjes: Fort- Mahon -plage.

Zo dat waren ze. Natuurlijk zijn er nog veel meer activiteiten: les jardins de Valloires, wandelingen in de buurt, een tochtje met de koets of boot (volgens Bea zouden deze laatste twee moeten gaan op voorwaarde dat er een sterke man of twee meegaat),… Deze heb ik echter niet gedaan dus kan ik het je ook niet echt aanbevelen. Hier nog wat eetplekjes en aanraders en dan ga ik je laten.

1. La terrasse. Dit hotel/restaurant bevindt zich vlakbij het strand in Fort-Mahon-plage. Hoewel er vermeld stond dat deze plek rolstoeltoegankelijk is, viel dit nogal tegen. Buiten moet je toch een stuk opgetild worden en je bent nog maar binnen en moet weer een trap op. Niet zo handig. Het eten is redelijk lekker en waar voor zijn geld maar mijn voorkeur gaat toch naar 2.

2. Le Nicol’s.In het centrum van Saint-Valery-sur-Somme ligt dit gezellige restaurantje smekend om ontdekt te worden. Een drempeltje van een dikke 15 cm en je kan binnen genieten van een heerlijke maaltijd. Absolute aanrader: het tongetje. Absolute afrader: de dame blanche met koude chocoladesaus.

3. Een Bbq in de gite. Vis en vlees kan u op de markten in nabijgelegen dorpjes kopen, drank en andere benodigdheden vindt u in de carrefour op zo’n 5 minuten rijden van het huisje.

4. Nog een klein weetje: als u ’s ochtends graag een verse croissant of knapperig stokbrood heeft bij uw ontbijt, kan u een witte doek ophangen aan het hek in de voortuin. Zo weet de rijdende bakkerij dat hij even bij u moet stoppen en kunt u uitkiezen wat u wilt. Vers, makkelijk en lekker!

Ziezo. Dat was het dan.  Veel reisplezier! Hopelijk beleef je net zo’n onvergetelijke reis als ik. Ik duim alvast.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Gemiddeld: 5 (1 stem)